Knjiški moljac: Neil Gaiman - How the Marquis Got His Coat Back

15:23:00

Nakon što je, igrom slučaja, u knjizi Nikadođija, Markiz de Karabas ostao bez svog kaputa, on kreće u potragu za njim. Ovo nije bio običan kaput. Osim što je bio veoma lep i graciozan, i što se bez njega Markiz osećao kao od majke rođen (iako nije bio), on je imao mnogo džepova. Neki od njih su bili potpuno vidljivi, neki dobro skriveni, ali mogući za pronaći, a za neke ni sam Markiz nije znao i pronalazio bi ih igrom slučaja kada bi situacija to zahtevala. 


Kaput je na pokretnoj pijaci Londona Ispod prodao narod iz kanalizacije. Kako oni nisu želeli da kažu Markizu kome su ga prodali, informaciju je dobio od momka iz naroda Pečuraka, a za uzvrat morao je da odnese ljubavno pismo gospi iz naroda Vrana. 


Njegov kaput bio je kod pastira i njegovih polu ljudi-polu pasa ovčara. Retko ko bi se usudio da ode do pastira, a kamoli zatraži nešto od njega. 



Na svom putu Markiz više puta upada u nevolje, počevši od fizičkog ropstva, pa do onog koje se odvija u njegovoj glavi. Ali ništa ga ne može sprečiti da vrati svoj ljubljeni kaput.


Ni ovde nije izostala Gejmenova kreativnost kada je u pitanju kreiranje čudnih živih bića. Ovog puta nije bilo potrebno kreirati poseban svet jer se radnja nastavlja na radju Nikadođije, ali se zato autor potrudio da nam, u ovoj vrlo kratkoj priči, prikaže narode i likove koje nismo imali prilike da sretnemo tokom našeg prethodnog putovanja Londonom Ispod, kao i pozadinu Markizovog života, koju nismo znali.

Iako ova priča nije toliko uzbudljiva kao sama Nikadođija, što je razumljivo jer je daleko kraća, u ipak je puna neočekivanih obrtaja, koji će vam držati pažnju i definitivno ukazati na to da je ova priča ipak posebna.




You Might Also Like

0 коментара