Knjiški moljac: Stiže sajam!

12:49:00

Većinu ljubitelja književnosti oktobar asocira na beogradski sajam knjiga.
Ukoliko ove godine ne hrlite da kupujete Igru prestola ili možda novu knjigu „spisateljice” pod nadimkom Zorannah, mogla bih se usuditi da kažem da imam nekoliko saveta za vas.

Izbegavajte štandove velikih izdavačkih kuća kao što su Laguna, Vulkan ili Delfi.

Nije mi namera da ovim izdavačkim kućama umanjim prodaju (a i nije da bih to uspela i da želim). Poenta je u tome da su sajamski popusti ovih izdavača minimalni, a cene knjiga same po sebi visoke. Veći popust imate kada van sajma odete u knjižaru sa svojom članskom kartom. Sajamski popusti budu najviše 10%, dok u Laguni, na primer, vaš članski popust može dostići 20% (a ukoliko uzimate tri knjige odjednom dodaje se količinski popust od 10%, tako da ukupan može dostići 30%). Plus, na sajmu možete koristiti ili sajamski, ili članski popust. Nikako oba.



Obavezno svratite do Čarobne knjige i Evro Giunti-a!

Čarobna knjiga svake godine prodaje knjige po neverovatno niskim cenama. Pretprošle godine su se mogli naći kompleti od četiri - pet knjiga za 300 dinara. Prošle godine sam za 100 dinara kupila triler od 550 strana. Dakle, nisu u pitanju gluposti od knjiga (kao kad laguna prodaje 10 knjiga za 1000 dinara, a u ponudi ne možeš naći dva normalna naslova).
U Evro Giunti-u prošle godine nisam videla da išta košta više od 500 dinara.

Pružite šansu štandova malih izdavača.

Neće vas pojesti mrak ako obiđete one male štandove na spratu, koji liče jedan na drugi i razlikuje ih samo naziv izdavača. Možda se ne ističu, ali imaju sjajne naslove po isto toliko sjajnim cenama. Ukoliko volite, na primer, Agatu Kristi, naći ćete njene knjige za male pare.


Ako čitate iz pomodarstva (što je žalosno) i zanimaju vas samo naslovi po ugledu na koje su snimani blokbasteri, ono što se reklamira i što je „kul” pročitati, džabe ste čitali ovaj post. Uputite se ka Laguninom štandu, i za preko 1000 dinara kupite ono za čime tragate.
A ja ću vam, primera radi, pokazati šta sam kupila na prošlom sajmu na kom sam potrošila ukupno 1300 dinara.



A nakon sajma ću vam javiti šta sam uspela da pronađem.


You Might Also Like

0 коментара