Dete iz provincije: Borbe sa bikovima.

00:41:00

Igrom slučaja, posetila sam trenutno postavljenu izložbu slika u Institutu Servantes. U pitanju je izložba Havijera de Viljote.

Moram priznati da nisam znala mnogo o ovom umetniku, ali me je znatiželja podstakla na istraživanje.

Havijer de Viljota je samouki španski slikar rođen 1944. godine. Radio je kao profesor na Visokoj školi arhitekture u Madridu. Sedamdesetih godina dvadesetog veka počinje da priređuje samostalne izložbe u Španiji  i inostranstvu i kasnije napušta profesorski posao, kako bi nesmetano mogao da se posveti slikarstvu.
Njegovi radovi nalaze se u vodećim svetskim kolekcijama savremene umetnosti.
U junu 2014. godine je primljen za dopisnog člana Kraljevske akademije lepih umetnosti San Telmo u Malagi.


Izložba pod nazivom Borbe sa bikovima inspirisana je i posvećena velikim umetnicima Ernestu Hemingveju i Francisku Goji i toreru Hose Tomasu. Jedan deo litografija nastao je sredinom sedamdesetih godina. Na njima se jasno primeti uticaj Goje kroz pokret i dramatiku prikaza, kao i uzdržanost pri korišćenju boja.
Ovi radovi su u kontrastu sa crtežima nastalim nakon 2000. godine, kojima se odaje počast Hemingveju, njegovim posetama Španiji i njegovim delima inspirisanim borbama bikova.
Treći deo izložbe pod nazivom Tribute to Jose Tomas posvećen je španskom matadoru koji je obeležio špansku koridu na prelasku iz dvadesetog u dvadeset i prvi vek.







Što se tiče ličnog utiska, ovo nije tehnika crtanja i slikanja koja mene previše oduševljava. Bilo je slika koje su mi se zaista svidele, ali bile su i jedna ili dve koje mi se ni najmanje nisu svidele. No, to je već subjektivno.
Izložbu svakako vredi posetiti. Izložba je mala, slike možete detaljno pogledati za deset - petnaest minuta. Dajte sebi oduška i iskoristite petnaest minuta svog života na nešto lepo. Ništa se neće desiti ako tih petnaest minuta ne provedete na šetalištu ili u nekom od butika.

You Might Also Like

0 коментара